Diari d´Andorra 4 de Juliol de 2008

La banca presta 40 milions al Govern
L’Associació de Bancs amplia de 120 a 160 milions d’euros la pòlissa de crèdit que ja té l’executiu

Ricard Poy
Andorra la Vella


• La greu crisi de tresoreria de les arques de l’Estat anunciada per Ferran Mirapeix està a punt d’acabar, com a mínim momentàniament. L’executiu va demanar a l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) una ampliació de 40 milions d’euros de la pòlissa de crèdit. Fins ara aquesta pòlissa era de 120 milions, que ja estaven esgotats, i per tant la disponibilitat de diners de l’executiu s’havia acabat, però amb l’augment passarà a ser de 160 milions. Segons diverses fonts properes a l’executiu i a les entitats financeres, s’espera que els 40 milions d’euros permetin que no hi hagi problemes de liquiditat fins a final de la legislatura i que l’executiu pugui fer front a tots els pagaments.
En el moment de negociar l’ampliació del crèdit, també s’ha ampliat la data de venciment (moment en el qual el Govern ha de satisfer al banc els 160 milions prestats). Encara no és clara quina serà aquesta nova data, però les mateixes fonts van informar que l’executiu ha aconseguit el finançament a unes condicions molt bones. Concretament, l’interès se situaria per sota de l’euríbor més mig punt (en principi entre el 0,30 i el 0,40 per cent), que significa uns paràmetres inferiors als tipus estàndard que s’abonarien en una hipoteca.

El deute
La pòlissa de crèdit és només una part del que l’executiu deu a la banca. El deute de l’Estat, sense incloure el dels comuns, està dividit en dues parts. Una primera seria el denominat deute a llarg termini (exclussivament amb la banca), de 260 milions d’euros. L’altra seria el deute als creditors a curt termini, que es va pagant amb la pòlissa de crèdit. Aquí es trobarien els proveïdors, entre d’altres. De moment, el Govern ja ha gastat els 120 milions, però s’espera que durant els mesos vinents (pels compromisos ja contrets) hagi d’utilitzar gairebé els 40 milions que ha demanat de més. Un cop s’acabin el deute ja serà de 420 milions d’euros (260 a llarg termini més 160 a curt).
Amb els 420 milions s’estaria fregant la barrera psicològica de deure tants diners com el pressupost de l’Estat de tot un any. I s’hi estaria molt a prop perquè el pressupost del 2008 és de 431 milions d’euros.

Els ‘peatges a l’ombra’
La crisi de liquiditat del Govern ha provocat que el gabinet encapçalat per Albert Pintat hagi iniciat una retallada de despeses que pujaria a uns 60 milions d’euros. Aquesta situació ve motivada perquè l’executiu pretenia recuperar 60 milions d’euros dels que ja ha pagat per algunes obres en curs en tornar a negociar la concessió a les constructores amb contractes a llarg termini. En tornar a negociar les grans obres (com ara el túnel dels Dos Valires) es recupera el que s’ha pagat i s’estableix que el pagament serà a 40 anys i que no es començarà a abonar fins que la infraestructura no estigui finalitzada. El mètode (conegut popularment com a peatges a l’ombra) suposa que es pagui molt més per les construccions, però com que les quotes s’allarguen durant dècades l’impacte actual per a les arques de l’Estat és molt menor.
La tramitació parlamentària de la llei que permetia els peatges a l’ombra no deixava que enguany es pogués posar en marxa de la manera que l’executiu havia planificat. Per aquest motiu, es va trobar amb 60 milions d’euros menys i una greu crisi de liquiditat que els bancs han salvat. El Govern podrà ara fer front als pagaments pendents.


***Tdt, fibra òptica, depuradores, túnels, duanes,museus, arxius,nous vials,ambaixadors,viatges,etc...

***"Sud radio
Durant la sessió de comú el cònsol socialdemòcrata va informar d’una sentència de la Batllia que dóna la raó a la corporació en un conflicte amb el Govern. Segons va assenyalar Alís, “fa dos o tres anys” que l’executiu no abona a la corporació el lloguer de l’edifici de Sud Radio i l’afer va acabar a la Batllia. Ara la justícia ha determinat que l’executiu ha de pagar 110.657 euros pel lloguer de l’immoble “i els interessos legals” acumulats, i que si no no ho fa en quinze dies haurà de deixar l’edifici, segons va indicar Alís. El mandatari comunal no va voler entrar a valorar per què el Govern no ha pagat les darreres factures del lloguer."

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El perill de les anomenades xarxes socials