Querella al comú lauredià per practicar un control telefònic
Una funcionària del comú de Sant Julià de Lòria ha interposat una querella criminal –formalment, contra les persones que pu guin ser responsables, entre d’altres, d’un delicte major d’intercepció de les comunicacions– pel control telefònic al qual ha estat suposadament sotmes.
L’acció judicial s’hauria fet efectiva a la Batllia a final de la setmana passada. I segons ha pogut saber el Diari, l’afer s’emmarca en un conflicte que manté la corporació amb la tècnica administrativa, a la qual la junta de govern hauria arribat a obrir fins a tres expedients disciplinaris per presumptes faltes lleus. La línia controlada és de titularitat comunal, però mai ningú no hauria advertit la treballadora que podia ser objecte d’un seguiment, fet que contravé, entre d’altres, la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans.
Entre d’altres aspectes, en l’exposició i motivació de la querella s’explica que “el fet que el comú de Sant Julià de Lòria tingui en el seu poder còpia del meu registre de trucades vulnera el meu dret al secret de les comunicacions”. Com que formalment no se sap qui és el responsable de l’obtenció de la llista de trucades, la querella criminal s’interposa contra persona desconeguda. I es demana la responsabilitat civil subsidiària de la corporació laurediana. No obstant això, en l’acció judicial es recorda que, més enllà del suposat delicte d’intervenció de les comunicacions, amb posterioritat s’hauria dut a terme una revelació de les dades, un fet que el Codi penal també recull com a delictiu. I fins i tot diferencia (en l’article 189) quan la irregularitat l’ha comesa algun funcionari o autoritat.
Implicacions
Si es dóna aquest cas descrit en l’article esmentat anteriorment, la condemna ha de ser més elevada. I es pot arribar a inhabilitar el condemnat per a l’exercici de funcions públiques. La querella no assenyala ningú. Però vist com s’han anat tramitant els expedients, hi hauria fins a dos consellers del comú (el responsable de Comerç i Turisme, Enric Naudi, i l’encarregada d’Afers Socials, que alhora exerceix de responsable de recursos humans, Beatriz Lorenzo) que hi podrien estar implicats, a banda d’altres directors i funcionaris de la corporació.
Com a pas previ a dictar –si escau– aute de processament contra qui la Batllia pugui determinar eventualment que podria ser responsable dels delictes que esmenta la querella, la funcionària denunciant reclama que l’autoritat judicial “procedeixi a requerir a tots els membres de la junta de govern, consellers, cònsols, directors i, en general, a qualsevol persona que hagi tingut o tingui l’extracte de trucades efectuades” que el lliuri en seu judicial per procedir-ne a la destrucció.
La llista forma part dels documents inclosos, almenys, en un dels expedients oberts, en què la corporació laurediana acusa la treballadora d’usar el telèfon per a qüestions que van més enllà de les tasques laborals assignades. Suposadament, responsables comunals haurien fet un control exhaustiu de tota la relació de trucades. I també dels missatges de text emesos. Els altres dos expedients estarien relacionats amb una falta de respecte a un superior i a la incompareixença laboral que la funcionària hauria justificat amb un certificat de visita mèdica urgent."INTENTAR FER DESISTIR DE LA FEINA"La tècnica administrativa querellant explica en el marc de l’acció judicial interposada la setmana passada que en alguna ocasió, i de manera verbal, responsables del comú l’haurien “intentat fer desistir del meu lloc de treball”. També explica que en el departament on està ubicada, hi ha acabat havent una sobreocupació de personal que fa que hi hagi dies que ella no té res a fer. O que acabi prestant serveis que no tenen res a veure amb la seva tasca.
Font: Diari d'Andorra 26 Juliol 2010
Qui passa tota la informació al Sr. Solanelles. Coneixerem el nom del funcionari que ?...
Comentaris